top of page

Toekomstvisie & samen de winter door

Datum: oktober 2022

Leestijd: 10 minuten

 

Beste leden, 

 

Dit bericht gaat over onze toekomstvisie en hoe we bij de Werkplek de huidige energiecrisis het hoofd willen bieden. Maar voordat we dit uitleggen nemen we je graag even mee naar het begin. Op het moment dat wij besloten om ons spaargeld te investeren in dit concept, hebben we heel goed nagedacht wat de risico’s kunnen zijn. Midden in de pandemie hebben we ook letterlijk een oorlog als uiterste overwogen, maar zelfs als die zou uitbreken, konden wij niet voorzien wat de impact daarvan zou zijn zoals we die nu ervaren.

 

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder sinds de start van de Werkplek. Met trots kunnen we constateren dat er een hele fijne, opgewekte sfeer hangt in de ruimtes, waar mensen elkaar via verschillende lijntjes weten te vinden en dat we aan het groeien zijn. We kunnen niet wachten tot het eerste ‘Kom uit je Winterdip-feest’ hier gaat plaatsvinden, en even nóg harder dromen, een tweede vestiging in Amsterdam wordt geopend. 

 

Want dat is en blijft onze missie; een betaalbare werkplek voor iedereen binnen 15 min lopen of fietsen van je woning. En met iedereen bedoelen we dus ook: voor iedere portemonnee. Als onderdeel van deze missie hebben we in de toekomst een andere, variabele abonnementsvorm in gedachten. Als lid heb je dan de  mogelijkheid om jouw basisabonnement met een variabele bijdrage te verhogen, omdat je ervaart dat de Werkplek waarde toevoegt aan jouw onderneming. We begrijpen dat dit indruist tegen bepaalde gevoelens, want waarom zou je meer betalen als het niet nodig is? Maar wat gebeurt er als je weet dat deze extra inkomsten het mogelijk maken dat bijvoorbeeld mensen uit je buurt met een krappe(re) beurs ook bij de Werkplek kunnen komen werken (meer verbinding met de buurt), of dat er meer voorzieningen komen zoals bijvoorbeeld een podcast studio, online vergaderfaciliteiten, een mobiliteitshub, gratis yogalessen of etentjes. Geld wat dus ten goede komt van je eigen werkomgeving, buurt en netwerk, en waar je zelf in mee kunt beslissen. 

 

Wij zien een werkplek voor ons waar we met z’n allen onderzoekend iets bouwen, wat afwijkt van een standaard werkplek en die meer gestoeld is op sociale en verbindende pijlers. Waardoor een ecosysteem kan ontstaan waarbinnen iedereen zich thuis voelt en waar je waarde toevoegt aan elkaar en de buurt. Een onderdeel van de zoektocht is bijvoorbeeld welke organisatievorm daar het beste bij past; een steward owned coöperatie, een maatschappelijke B.V. of iets anders? In ieder geval iets waar met z'n allen aan kunnen bouwen.

 

Inmiddels worden we heel hard ingehaald door de realiteit van de energiemarkt en moeten we alle stijgende prijzen het hoofd bieden om een rendabele onderneming op te zetten. De makkelijkste oplossing zou zijn de prijsstijgingen één op één door te berekenen in de abonnementen, maar dan gaan we voorbij aan onze eigen missie. Het variabele abonnementsmodel dat eerst nog toekomstmuziek was, willen we in plaats daarvan naar voren halen, in de hoop en wens dat bredere schouders zo grotere lasten kunnen dragen.

 

We weten allemaal dat een aantal basisvoorzieningen veel duurder zijn geworden, zoals gas en stroom. Ook de Werkplek is afhankelijk van de (variabele) gasprijzen. Om een beeld te geven: als de huidige prijzen niet dalen, dan gaan wij €3.400,- per maand betalen (ten opzichte van €1.000,- vorig jaar), waarbij we nog wel iets zullen profiteren van een prijsplafond. En als we heel eerlijk zijn, tot nu toe hebben we nog niets aan de Werkplek verdiend; de winst die we maken herinvesteren we direct in de vele verbeteringen en verduurzaming (en natuurlijk, feestjes!). Dus met deze energietarieven wordt het ons erg lastig gemaakt om dit lang vol te houden als ondernemers. 

 

Gelukkig hebben we ook goed nieuws te melden. We hebben namelijk van de gemeente vernomen dat de verwachte einddatum van het pand niet eind 2023 is, maar ergens in 2025. Dit geeft ons meer ruimte om nieuwe investeringen te laten renderen.

 

Wat hebben wij al gedaan om het energieverbruik te verminderen?

 • We hebben de verwarming tijdens kantooruren minimaal 1 graadje lager gezet; het streven is 20 graden om in alle werkruimtes een fijn werkklimaat te behouden. Met één thermostaat op 12a voor alle ruimtes is dat best lastig; momenteel proberen we in kaart te brengen hoe we dit op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen bereiken. 

 • We hebben de gas- en elektrameters van 12c laten verkleinen (een investering van €1.700,-) wat een besparing op het vastrecht oplevert vanaf oktober 2022. 
 • We hebben deze zomer in 12a een jongere/zuinigere CV-ketel laten installeren.

 • Om ervoor te zorgen dat de warmte binnen de verschillende werkruimtes blijft, hebben we drangers op bijna alle tussendeuren gezet. 

 • We brengen in kaart welke apparaten (onnodige) energieslurpers zijn. Inmiddels hebben we de warmwaterboiler in de keuken minder heet gezet, de grote koelkast minder koud en misschien gaan we een van de algemene (witte) koelkasten uitzetten.

 

Wat gaan we nog meer doen?

 • De Loungeloods is een slecht geïsoleerde ruimte, dus die gaan we onderhanden nemen met een paar isolerende maatregelen. Zo willen we ervoor zorgen dat ook in de Loungeloods prettig gewerkt kan blijven worden:

  • isoleren van het plafond 

  • isoleren van de roldeur met bijvoorbeeld een groot gordijn

  • meer kleden op de vloer voor isolatie

  • isoleren zolderruimte.

 • In de Expoloods zullen we bij de roldeuren isolerende maatregelen nemen.

 • In de overige ruimtes willen we folie achter de radiatoren aanbrengen

 • We verzamelen dekentjes en warme kleding zoals vesten en bodywarmers voor collectief gebruik. Dus als je een warm kledingstuk kunt missen voor algemeen gebruik, neem deze vooral mee. Binnenkort komt daar een speciale kapstok voor in de printerruimte.

 • Omdat we naar alle waarschijnlijkheid langer op deze plek kunnen blijven, onderzoeken we op dit moment actief of het mogelijk is om tweedehands zonnepanelen op het dak te leggen. 

 • We stellen elektrische verwarming beschikbaar om je werkplek desgewenst iets bij te verwarmen. De extra kosten gaan we wel doorberekenen middels de turflijst; hierover binnenkort meer.

 • Er komen temperatuur- en CO2-meters in de meeste ruimtes zodat we het werkklimaat goed kunnen monitoren.

 • We streven er naar de prijzen in de keuken zo laag als mogelijk te houden.

 

Bovenstaande zijn zaken die wij hebben gedaan of gaan doen. Maar we hebben ook jouw hulp nodig om dit gezamenlijk financieel en praktisch te kunnen dragen:

 

Hoe kan je financieel bijdragen?

 • Zoals eerder aangegeven, introduceren we de variabele abonnementsvorm waarmee je zelf mag bepalen wat je de meerwaarde vindt van de Werkplek. Je huidige abonnementsprijs blijft het uitgangspunt, maar als je meer kunt missen en vindt dat wij meer waard zijn dan we berekenen, dan kan je een extra bijdrage opgeven via deze link:

VARIABELE BIJDRAGE

 • Deze extra bijdrage is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd.

 • Deze extra bijdrage is op ieder moment aan te passen (s.v.p. voor de 15e van een maand) via de link in de bevestigingsmail die je na het invullen van het formulier ontvangt.

 • De inkomsten die deze extra bijdrage oplevert zullen worden aangewend om de stijgende energiekosten en investeringen ten behoeve van energiebesparende maatregelen te dekken.

 • Zoals jij de Werkplek waardeert, waardeert de Werkplek jouw bijdrage. Natuurlijk heb je onze grote dank bij voorbaat, en zullen we dat op een passende manier laten blijken, we weten alleen nog niet hoe… iemand leuke ideeën?

 • Is het voor jou niet mogelijk om maandelijks automatisch een extra bedrag te betalen, maar je wilt wel af en toe iets bijdragen, dan kan dat via de Turflijst. Helemaal onderop staan de Energie Donatie buttons van €1,- en €10,-. 

 • Mocht je er nog iets comfortabeler bij willen zitten op je werkplek en je gebruikt één van de elektrische verwarmingen of (verwarmende) airco’s dan zijn deze extra energiekosten voor eigen rekening. Deze kan je tevens opgeven via de Turflijst. Hierover volgt later meer info. 

 • De kosten voor het verwarmen van de Expoloods gaan we waarschijnlijk meten met tussenmeters. De extra energiekosten zullen we op de factuur doorberekenen.

 • Je helpt ons door alles te turven wat je afneemt, want elke vergeten koffie telt mee. We vertrouwen erop dat je ook bezoekers, parkeerplaatsen en vergaderruimtes goed turft. 

 

Wat kun je nog meer doen?

 • Het allerbelangrijkste naast de extra bijdrage: help ons met het actief werven van nieuwe leden. Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde energie hoe voordeliger deze indirect wordt. Schreeuw het van de daken dat je zo’n fijne (warme) werkplek hebt ;-)

 

NIEUWE LEDENACTIE 

Mensen die jij aandraagt en die jouw naam opgeven bij hun inschrijving betalen geen inschrijfkosten t.w.v. €15,- en jij krijgt per nieuw lid €10,- korting op je eerstvolgende factuur.

 

 • Help ons met je tijd en kennis. Heb je bijvoorbeeld ludieke marketing ideeën of kun je ons helpen met het opzetten van een goede campagne (zet thuis je verwarming uit…, je eigen kantoor te duur?.... kom bij de Werkplek). Alle hulp en promotie voor een warme wintercampagne zijn welkom. Tevens kunnen we je hulp gebruiken tijdens een klusweekend voor de energiebesparende maatregelen. Maar wie weet kunnen we ook je netwerk gebruiken; ken je bijvoorbeeld een (beschikbare) zonnepaneleninstallateur of -specialist of een slimme app om energie beter te monitoren? Alle ideeën en hulp om energie te besparen zijn welkom.

 • Je helpt ons heel erg met de volgende praktische zaken:

  • Zet thuis je verwarming uit en kom bij ons werken, zodat we de ruimtes niet voor niets verwarmen ;-)

  • Doe vooral warme kleding aan als je 20 graden niet prettig vindt.

  • Wees je bewust van het energieverbruik bij de Werkplek en help ons dit te minimaliseren door altijd de deuren goed achter je te sluiten, apparaten zoals extra kachels, airco’s, accu’s en lampen niet onnodig te gebruiken en keukenapparatuur efficiënt te gebruiken. Want, alle kleine beetjes helpen!

 

De huidige energiecrisis is urgent, al hopen we dat je dat tijdens het werken bij de Werkplek niet zo zult ervaren. Toch willen we je vriendelijk vragen bewust te overwegen een bijdrage, financieel en/of praktisch, te leveren. We hopen dat we zo de energiecrisis op een sociale manier kunnen opvangen. Deze crisis is de aanleiding geworden om jou te inspireren met de toekomstvisie die we voor ogen hebben met de Werkplek. 

 

We zullen je op de hoogte houden van alle aanpassingen en de extra inkomsten en uitgaven transparant maken. Vanwege het ontbreken van een glazen bol kunnen we helaas niet uitsluiten dat we misschien toch genoodzaakt zijn om iets drastischer maatregelen te moeten nemen om deze crisis te bezweren.

We vertrouwen er op dat we er altijd met z’n allen uit kunnen komen.

 

Het is voor ons belangrijk te weten wat je ervan vindt, laat het ons weten via (reply)email, persoonlijke app of live. Vind je het leuk om mee te denken of heb je ideeën, feedback of vragen? Dinsdag 15 november a.s. om 13.00u. zien we je graag in de Loungeloods om samen verder te denken.

 

Dank je wel!

Marc & Marion

 

bottom of page